Skip to main content

About this Show

[untitled]

NETWORK

DURATION
00:30:00

RATING

SCANNED IN
San Francisco, CA, USA

SOURCE
Comcast Cable

TUNER
Channel 89 (615 MHz)

VIDEO CODEC
mpeg2video

AUDIO CODEC
ac3

PIXEL WIDTH
544

PIXEL HEIGHT
480

TOPIC FREQUENCY

Antonini 3, Borden 2, Dante 2, Tracy 2, Fong 2, Ms. Barkley 2, Mr. Keegan 2, Twins 1, Nina 1, Requestor 1, San Francisco 1, Us 1, Eugene 1, The City 1, Moore 1, Keegan 1, Campbell 1, Ms. Yee 1, Wu 1, Eugene Keegan 1,
Borrow a DVD
of this show
  SFGTV2    [untitled]  

    November 29, 2012
    8:30 - 9:00pm PST  

8:30pm
they bought a property with a garden because they wanted a property with the garden. the way this design is, the garden with the shadow becomes almost nonfunctional. they now have a property without what they thought they had when they bought it. secondly, there is a privacy issue. they supported one neighbor's property with a five foot setback. they could do it to the other neighbor. finally, i would suggest also that you might want to put this over and give them a chance to talk some more. i think they're real close to working out an agreement and with a little more time, they could do so. but it's really an issue of fairness to both neighbors on both sides. and i would really suggest that you, if possible, use your
8:31pm
office to create agreement rather than something like this that could create personal animosity between next door neighbors that will last for years. when you are in the positions you're in sitting on the commission, if you can encourage folk to reach some kind of agreement that allows them to live in harmony, i highly recommend that you do so. but please take d-r if necessary, or put this over and give them a chance to work it out. thank you very much. >> any additional speakers in favor of the d-r requestor? okay. so, project sponsor, you have five minutes.
8:32pm
commissioners, my name is alice barkley, i represent the project sponsor. first of all, this is an extremely large edition for a family. we are talking about extending the first floor about 7 feet in and the upper floor 5 feet because there is an extension in the back. as far as the top floor is concerned, we are talking about this area here which is a family-run [speaker not understood] deck in the front and in the back. the project sponsor will address the commission very briefly later on about the reason for this very modest extension. from the section where we're
8:33pm
talking about extending this portion in the back of the building and this is the portion in front. the d-r requestor's architect has informed you about all the different accommodations that have been made. normally you do not put glass panels that goes all the way up 6 feet or more to the ceiling here. essentially, what they're asking for is two concerns that require conflicting solutions. they would like light. normally you don't have a screen there that's opaque or translucent. if you really want a lot of light into your garden. in this case that's what they asked for because of privacy, so that's what they got.
8:34pm
the other things that they talk about is the lemon tree and the re tabv garden. i have presented a package to the commission and the last is a series of shadow studies which shows essentially that there would be -- the last exhibit. essentially what happened is that in june 21st, what we have is most of everything is already in shape. and by the time we get to [speaker not understood] the shadow compares the two side by sides between the existing, which is on this side and the proposed. you will notice that the lemon
8:35pm
tree and the vegetable garden is in shade already. so, there is very little additional shade that's added. in march and september, by the time it's noon, the shadow -- the existing shadow is gone and a new shadow that will be cast in the afternoon is cast by their own building because the sun basically goes around. in the winter in december 21st, that's probably when that's the most new shadow ever, by 1 o'clock you can see the shadow's already changed to the point where no new shadow is added and, again, a new shadow is cast. there is also a letter from ann
8:36pm
arborist that talks about the fact that the tree, the lemon tree will not be impacted at all by this addition. and the vegetable garden is already perpetually in shade anyway so this should not harm it. so, very quickly, the unusual circumstance, there is none. they're talking about the lot being an unusual circumstance. this is the block pattern. you can see from all four corners. you have key lot condition. this is a common condition on every block in the city. so, i submit that no extraordinary or unusual circumstance exists. finally, if you look at the addition what it would look like in the back after the addition is done and for the
8:37pm
sun -- >> thank you. and that's the front. so, you can barely see it right there. >> okay. okay, speakers in favor of the project sponsor. i have a couple of cards. dante [speaker not understood]. eugene, tom [speaker not understood], arnold -- no. good evening, commissioners. i know it's been a long day. thank you for the opportunity to explain why this proeked is so important to our family. * project i wanted to start off by saying
8:38pm
tracy and i love san francisco. we started dating in 2001 and we started living together shortly thereafter. and when we had to move away so tracy had to attend graduate school, we agreed that we would come back as soon as the time came. in 2007 we became parents of identical twin girls, zoe and nina. we knew it was time to come home. so, in early 2008 we were fortunate enough to find a house that at the time suited our needs perfectly in noe valley, just a wonderful neighborhood that we love. but over the past 4-1/2 years that we have lived there, we've been thinking about how our needs are going to change as the girls get older. and we framed our discussion this way. will this house suit us for another 20 years or more? and will it continue to suit us if we decide to have another child? and we realized that as much as
8:39pm
we love this house that our changing needs might cause us to outgrow it. with some modest changes it could be a comfortable cozy home for years to come. the specific examples i want to bring up are if we were to have another child, then we would have to put both twins in this bedroom back here so that we can have all the kids on the same floor as the master bedroom. but these -- this is a very small room, particularly for two children. and, so, we want to add 125 square feet to the second floor. similarly, once the girls get older, they may want to move downstairs and use that bedroom. so, we want to add another 175 square feet to the first floor which would make it -- provide appropriate closet space for a
8:40pm
teenager. and there's one other problem with the house's existing layout. tracy does most of her work in the home and specifically in the front of the house where the kitchen and dining room and living room are. we would love for the girls to be able to play outside in the backyard, but tracy can't supervise them from out there. so, our solution is to provide a third story that has integrated indoor and outdoor space where the girls can play in fresh air under close supervision. so, i hope this has given you a good idea why we want to make these modest changes to our home. i'm very excited to tell you that tracy is now 10 weeks pregnant and we [speaker not understood] strong heart beat and i respectfully ask you please approve our plans as is so we can prepare -- begin preparing for the arrival of the newest member of our family. thank you very much. >> thank you.
8:41pm
good evening, commissioners. my name is eugene keegan and i live next door to the project sponsor. sorry i don't have any big announcements like dante just did, but i fully support the project as it's designed and i urge you not to take discretionary review and approve the project so that these guys can be my neighbors for a long time. thank you. >> thank you. good evening, president fong and commissioners. my name is tom, i'm the neighbor across the street and i've been pleased to be able to be a resident of this block for over 20 years and raise three kids of our own. and, again, we want to support our block and our neighborhood being friendly to families and not have them have to move away in order to expand their family
8:42pm
and have appropriate living spaces for them. i do want to point out that the family really was more than willing in terms of sharing their plans with the neighborhood, that they did make accommodations. and i think if they wanted to, they could have actually come in with a much larger project, as i've seen some houses in noe valley do. instead, they were very respectful of the neighborhood and respectful, this modest addition, at the same time supports their growing family. i urge you to not support discretionary review and approve the project. thank you. >> any other speakers in favor of the project sponsor? seeing none, d-r requestor, you have two-minute rebuttal.
8:43pm
the habitable room we have upstairs does not impinge on mr. keegan's homes. -- home. we kept it five feet away. we centered the large facade that we kept the same had been presented. so, all we did was move the room over and we made it larger to help the family. that's what we were thinking of. we had originally asked for glass walk just so you know. and the other reason we had to ask that it be moved back five feet is we were thinking of the cost. fire rated glass is extremely expensive. in that five feet it becomes a monumental cost. so, when you push it back the five feet you don't have that. there is another issue. the sun studies they have are not accurate. i stood out there for three days, on october 2, fifth, you will see the studies in here in your handout.
8:44pm
the sun moves across the garden as you can see from pages 4, 5, 6, 7 and 8, and it starts into the garden at 10:35 a.m. approximately. and at that time there is full sun. there is no more sun cast, shadow cast from their property at 12:45. it is not at noon. so, there is shadow going across and they get light from 10:35 to 12:45. that light is cut off. what happens, you can see it on this bottom photograph here. the building from the corner starts impacting the garden, not the yee's home first. so, they get about four hours of sun a day, half of that is going to be cut out by this addition. that's why we asked it to be put back.
8:45pm
>> sorry. project sponsor, you have a two-minute rebuttal. first of all, i forgot to mention part of the problem with the shadow of the sun roof is they have very high fanses. their own fan is what cast a shadow on the photograph she showed you. your question on the accuracy, the architect can answer the question. thank you. >> thank you. this closes the public comment portion. commissioner antonini. >> thank you. actually, was able to go out there and see the site a little bit in the past, but i did have a question maybe for ms. barkley. i guess, i'm looking at the two plans next to each other. if i am correct, there are no changes that are being proposed by d-r requestor to the lower
8:46pm
two floors. it's only the upper floor -- >> that's correct. >> and i guess everyone is agreed upon the light gray color and the translucent windows to, you know, minimize the amount of darkness on that area. and i think -- that is already established. >> all i'm seeing here is the family room being moved to the sort of more to the center and taking up part of the open roof that would be to the east side if my direction is complete. and they're claiming this family room is larger in the version, the janet campbell version than the other version. i haven't quite been able to figure that out and they're putting a couple skylights in that area. first of all, i think the first thing is that the owners
8:47pm
wanted to live certain way and they have designed this building so that it accommodates not only the yees', but also the neighbor on the other side, which is mr. keegan who happens to have three dormer windows that provide light to both rooms that he had which i believe is the only place they get the light. so, as a result, the project tried to balance the concerns and the needs of both neighbors, not just one. i understand that the yees would and the architect [speaker not understood] their concerns, but in designing this building the wrote et architect along with the project sponsor is trying to balance the need also of the building on the other side that had three
8:48pm
dormer windows here. right here. so, if everything gets shifted, basically the last window would be totally blocked. right now they get a lot of sun. >> okay, i see what they did is they took -- moved this apparently five feet away from the yees' yard, and therefore they diminished the amount of roof on the keegan side to 4.8 feet, i guess, if i'm reading that correctly. so, you're saying by doing that it's going to have an impact on his light and air? that's correct. so, it's a matter of working with both neighbors to try to come up with a solution that will address the concern of both, not address the concern of one to the detriment of the other. >> okay. well, i'll see what the other commissioners have to say on this and find out which way we're going to go on it.
8:49pm
thanks. >> commissioner borden. >> yeah, while i feel, you know, i'm sorry about ms. yee's garden, as we know on this commission in a dense city, for panels people put a lot of money in, they're not protected. i feel terrible that your garden might not be as habitable. in terms of extraordinary circumstances, there is not anything in this case that rises to the level of exceptional and extraordinary. and that's what the threshold is for taking a d-r. there are many cases, like i said, in this city where people fill up panels, people have gardens, people have things they want protected. if you had a lightwell issue or an issue that wasn't being matched or something that was more planning related that would be different. additionally, we don't -- it's not our business to redesign the interior of people's projects. they hire architects and they do that and it's not, you know, our place to make them redesign the interior.
8:50pm
that's just not the purview that we have 689 so, with that i would move to not take d-r and approve the project as proposed. * >> commissioner antonini. >> i just wanted to ask one other question, maybe for ms. barkley, i guess, would probably be the best speaking for project sponsors. the other part of the picture was to take part of that deck and turn it into a skylight on the other section without moving the family room. would that have an adverse effect on your project? first of all, we are talking about there are five, what they are basically talking about -- now we're talking about moving the privacy screen that they asked for in the five feet and there is a problem
8:51pm
about how you support that going up when you're moving it into the middle of the deck instead of following basically the exterior because you're going to have to anchor that because it doesn't have any roof. and then in addition to that, in the front at the very end, actually, facing the backyard, we have created a -- to address the privacy concern, we have now created a fairly deep planter area. so, there are actually two railings in that area that run right about the property line is 30 inches, then going in three feet, we have what is required by the building code which is 42 inch guardrail. so, that area would be an area that they can put planters in and trees and landscape, and that way it creates an area where you will not be standing right next to the roof looking
8:52pm
at the windows of -- designed to address the privacy issue. and still allow a lot of light to go into the window. >> so, what you're saying is the area where the design is for the skylights rather, in your deck in the proposal, we'll have a recessed area that will have plantings -- at the very front, correct -- i mean, not the front -- yes, we actually have it both in the front deck and the rear deck. >> yeah. because they asked for some kind of privacy treatment. >> right. so, you'll have that privacy separation. the only difference -- yeah. there really would be almost no difference. if you're setting the deck away from there and having plantings, you've done the same thing as a skylight because the skylight only would bring light to -- to an area that does not -- >> need light so if they don't want to -- i have the skylight but it's on the other side which was preserved, which was
8:53pm
something they asked for to, you know, extend the staircase on their side up on the other side. but that will require visibly moving the bathroom and adding a lot of expense. and they have turned it into a very mod heest -- >> i understand. and it looks like there would be no significant impact improved because you're already recessing that deck. and the railing could cast a little bit of a shadow is going to be in the same place regardless. * modest and we also make sure instead of a 42-inch railing, we said the building code requirement back three feet. if you're going to have planters, we don't want them to fall down in their yard. so, we did a 30-inch [speaker not understood] for safety. >> thank you. i think we moved a long way towards accommodating both parties on this. thank you for your work. thank you. >> commissioners, there is a motion to not take d-r and approve as proposed.
8:54pm
commissioner antonini. >> aye. >> commissioner borden. >> aye. >> commissioner moore? >> aye. >> commissioner sugaya? >> aye. >> commissioner wu? >> aye. >> and commission president fong? >> aye. >> so moved, commissioners. that motion passes unanimously 6 to 0 and places you under public comment. i have no speaker cards. >> is there any general public comment? okay. seeing none, the meeting is adjourned. [adjourned]
8:55pm
8:56pm
8:57pm
8:58pm
8:59pm